Hem  |  Om Sardinien  |  Kontakt  |  Väder  |  Mat & Dryck  |  Flyg till Sardinien  |  Nyhetsbrev  |  Foton

                   

guarda

Vi erbjuder:

Hyr båt

Reseproduktion

Seglingsevent

Försäljning begagnade segelbåtar

Namn: Fomalhaut

Båtmodell: Oceanis Clipper 423

år: 2006

Pris: € 99900.00

>> Ytterligare detaljer

Reserverat område

Username

Password

 

 

Om Sardinien

 

Sardinien är Medelhavets näst största ö. Ön har en lång och brokig historia som sträcker sig tillbaka till 6000-talet före Kristus. Denna för svenskar ganska okända ö erbjuder allt vad en besökare kan önska sig, från 180 mil Karibien-liknande stränder till knappt 2000 meter höga berg, ett fantastiskt klimat och ljuvlig mat och dryck.

Ön är italienarnas eget favoritresmål under semestermånaderna och Costa Smeralda på den norra delen av ön älskas av det internationella jet-setet.

De knappt 1,7 miljoner sarderna som befolkar denna ö är kända för sin gästvänlighet. Italienska är det officiella språket men många sarder pratar även språket Sardo, ett latinskt språk. Engelska pratas sporadiskt i de mest turisttäta områdena.

För den som gillar fotboll missa inte Sardiniens lag i Serie A - Cagliari.

 HISTORIA 

De första spåren av mänsklig närvaro på Sardinien sträcker sig tillbaka till Stenåldern. Lämningar från den yngre Stenåldern finns att beskåda än idag, de sk Jättarnas Gravar (Tombe dei Giganti) och ca 7000 bevarade Nuragher (Nuraghi), tornborgar byggda av stenblock utan fogning.
Runt tusen år före Kristus intas ön först av Fenicierna och sedan av Punierna som hittar utvinner naturtillgångar såsom viktiga mineraler och sätter upp strategiska hamnar för handel såsom städerna Karali (Cagliari), Nora (Pula), Bythia (Chia), Sulki (Sant’Antioco) och Tharros utanför Oristano.
Efter Fenicierna och Punierna kommer Romarna och bygger sina akvedukter, villor, amfiteatrar och badhus, ofta på de feniciska ruinerna. Romerska lämningar finner vi t ex i Nora som ligger utanför det som idag heter Pula på sydkusten. Efter Romarna följer Vandaler, Saracener, Bysantiner och Spanjorer tills Sardinien blir del av il Regno delle due Sicilie på 1700-talet för att 1847 bli del av det som senare skall bli den enade nationen Italien.

 SPRåK 

Italienska är det officiella språket på Sardinien men minst en tredjedel av invånarna pratar det inhemska språket Sardo. Sardo är ett latinskt språk men är väldigt olikt italienskan. Några exempel på ord på Sardo är EJA (it. si) som betyder ja och AJO (it. andiamo) som betyder nu går vi. Varje region har sin egen dialekt av Sardo som kan skilja sig mycket åt. Engelska pratas sporadiskt i de mest turisttäta områdena.

 FLORA & FAUNA 

Den typiska vegetationen på Sardinien kallas "macchia mediterranea" och består av myrten, vild-oliv, rosmarin, corbezzolo, oleander, enar och andra sorters buskar. Under vintern mognar bären från myrtenbusken och av dessa görs den typiska likören Mirto. På våren doftar det av ginst och dess gula färg lyser upp det gröna landskapet. Denna ständigt gröna och väldoftande buskvegetation klär in de lena granitklipporna som sträcker sig upp ur det turkosa havet. Granitklipporna har med åren, med vinden och vattnets hjälp, blivit sammetslena och visar sig i spektakulära fantasieggande formationer.

Bortanför kusten och i inlandet växer olivträden, järnekarna och korkekarna. På sluttningarna finner vi vinodlingar som producerar de kända vinerna Vermentino, Vernaccia och Cannonau. Det finns gott om vildsvin på ön och på torsdagarna och söndagarna under jaktsäsongen hörs jägarnas rop i skogarna. I skogarna finns också mufflon som dock är fredad. I våtmarkerna runt Cagliari häckar tusentals rosa flamingor.

 KLIMAT 

Sardinien har ett milt klimat och badsäsongen varar fram till slutet av Oktober. De kallaste månaderna är December till Februari då medeltemperaturen ligger på lägst 8° och högst 24°. Under denna period kan det hända att det snöar på Sardiniens högsta berg Bruncu Spina (1829 m.ö.h.) där man kan t o m kan åka skidor. Den vanligaste vinden är Mistral, ”Maestrale” som kommer från nordväst. Andra vindar är t ex ”Scirocco” som kommer med värme från Afrika, ”Ponente” från väst och ”Libeccio” från sydväst. Läs mer om väder här.

 MAT & DRYCK 

Det finns ingen risk att man går hungrig på Sardinien, Pecorino-ostens hemö. Sarderna är godsmakare och erbjuder ett kök som rymmer allt från havets läckerheter till specialiteter från land och bergsområdena, ackompanjerade av lokala viner.

Läs mer om Sardiniens specialiteter under Mat & Dryck. Där hittar du också recept på typiska sardiska rätter.

 ÖVRIG INFORMATION 

Italien är med i valutaunionen EMU och har Euro som valuta. En Euro är just nu värd ca 10,8kr. Växla till Euro på växlingskontor eller bank eller ta ut direkt från uttagsmaskin "Bancomat".

Landsnumret till Italien är +39 och man tar inte bort nollan i riktnumret.