Hem  |  Om Sardinien  |  Kontakt  |  Väder  |  Mat & Dryck  |  Flyg till Sardinien  |  Nyhetsbrev  |  Foton

                   

guarda

Vi erbjuder:

Hyr båt

Reseproduktion

Seglingsevent

Försäljning begagnade segelbåtar

Namn: Lyra

Båtmodell: Sun Odyssey 36i

år: 2009

Pris: € 93300.00

>> Ytterligare detaljer

Reserverat område

Username

Password

 

 

Mat & Dryck

 

Sardinien är inte bara Pecorino-ost. Det sardiska köket har med historiens gång influerats av olika kulturer som med tiden har format den gastronomi som vi kan njuta av idag. Köket är rikt och erbjuder både delikatesser från hav och land, "mare e terra".
Läs mera nedan om hur en typisk måltid är uppbyggd.

Klicka här för att få ta del av härliga recept.

 EN TYPISK MåLTID 

Som i resten av Italien är måltiden upbyggd med ”antipasto” - förrätt, ”primo piatto” - mellanrätt med pasta eller ris för att följas av ”secondo” som är huvudrätten t ex fisk eller kött. Efter huvudrätten serveras ”formaggio” - ost, ”frutta” - frukt och ”dolce” - efterrätt.

 ANTIPASTO 

Typiska ”antipasto di terra” är olika inläggningar t ex av kronärtsskockor både odlade och vilda sk cardi, chilifrukter fyllda med tonfisk och kapris, oliver, grönsaker, olika typer av ostar såsom färsk och lagrad pecorino, pecorinoostkräm, caprino, skinka av fläsk och får, salami, pane carasau, sardiniens variant av tunnbröd mm.

I en ”antipasto di mare” hittar du t ex bottarga i skivor med t ex selleri och endiver eller skivad rå kronärtsskocka, ostron, bläckfisksallad, musslor och snäckor av olika slag, tonfisk alla Catalana, friterade calamari och mycket annat.

 PRIMO PIATTO 

Primo di terra: Malloreddus al sugo, sardiska gnocchi med en ljuvlig tomatsås. Culingiones, vackra pastaknyten fyllda med pecorino-ost, potatis och mynta. Ravioli fyllda med ricotta-ost, spenat och saffran.

Primo di mare: Spaghetti alla bottarga, bottarga är Sardiniens kaviar gjord av saltad och torkad rom från fisken multe. Fregola ai frutti di mare, typisk sardisk finkornig pasta serverad med havets läckerheter. Spaghetti con arselle e bottarga, spaghetti med hjärtmusslor och bottarga. Risotto alla pescatora, risotto med havets frukter.

 SECONDO PIATTO 

Secondo di terra: Porceddu eller Maialetto. Kärt barn har många namn. Helstekt spädgris serverad på en bädd av myrten. Missa inte att smaka denna delikatess. Prova även andra typer av grillat kött, ”arrosto” t ex lamm, get och får. Sardernas grillade fläskkorv, ”salsiccia”, är också en specialitet.

Secondi di mare: Aragosta (langust) eller Astice (hummer) som äts t ex alla Catalana med tomater och lök eller alla Bosana med potatis och en sås gjord på olivolja, citron och hummer-rom. Grigliata mista, grillad fisk, scampi, bläckfisk och jätteräkor. Nyfångad grillad fisk i all sin enkelhet smakar fantastiskt gott.

 FRUTTA E DOLCE 

Beroende på säsong finns olika sorters frukt. Under sommaren kan man njuta av t ex lokalt odlade fikon, meloner och kaktusfikon. Typiska efterrätter är kakor gjorda enligt traditionella recept ofta med ingredienser som honung, olika sorters nötter, ricotta-ost och saffran.

Till efterrätten och kaffet serveras de traditionella likörerna ”Mirto” (myrten), ”Limoncello” (citron) och ”Finocchietto” (fänkål). För dig som gillar akvavit missa inte att prova Filu e Ferru, Sardiniens egna ”grappa”.